top of page
erfgoeddag.png

Geloof jij in spoken? Al eens een reïncarnatie gezien? Of een zwevende tafel? Aanschouw het met je eigen ogen! Meer dan 200 jaar geleden reanimeerde Belgisch illusionist Robertson de doden al met zijn fantascoop. En wij brengen ze opnieuw tot leven! Ontdek de magie van de toverlantaarn, het spiritisme en het wonderlijke erfgoed van spookbeelden in de nacht...

Laat je meevoeren op een interactief parcours van circa 50 minuten langs de spoken en geesten gecreëerd door de toverlantaarn in House of Mysteries!

Programma

Parcours met installaties, demonstraties en unieke collecties:

Afterlife-credit MrPeteers-FullRes.jpg

Fragment uit de installatie Afterlife © Diederik Peeters

Apparition of an Afterlife – Diederik Peeters

Buiksprekerspoppen tot leven wekken en spoken zichtbaar maken met licht en weerkaatsing in spiegels. Apparition of an Afterlife is een installatie van mediakunstenaar Diederik Peeters die zich laat inspireren door optische illusies uit de negentiende eeuw. Laat je meeslepen tussen geloof en skepsis, tussen illusie en werkelijkheid, tussen vertrouwd en vreemd...

affichebeeld_robertson_lejeune_1831_bnf_

Gravure uit Mémoires Récréatifs, Scientifiques et Anecdotiques du physicien-aéronaute van Robertson (1833)

Fantasmagoriemuseum

De toverlantaarn en toepassingen zoals de fantasmagorie hebben een fascinerende geschiedenis. Welke optische illusies jaagden de mensen de stuipen op het lijf? Hoe kon een toverlantaarnspektakel wetenschap verbeelden en tegelijk frauduleus zijn? Maak kennis met beroemde figuren zoals de Belg Etienne-Gaspard Robertson (1763-1837) en de Brit John Henry Pepper (1821-1900) en laat je verrassen door duivels, levensechte bustes en verleidelijke zeenimfen! Ontdek de fascinatie voor spoken en geesten aan de hand van unieke lantaarnplaten, toverlantaarns en curieuze objecten.

Uit de collectie van House of Mysteries krijg je een aantal optische illusies te zien die jou inkijk geven hoe onze ogen bedrogen worden…eeuwenoude technieken gebruikt door goochelaars en illusionisten…laat je verassen en betoveren.

75e53a90-c2cf-11e6-a791-13a0f8271270_web

Portret van Herman Bollaert © Roger Laute
 

Demonstratie toverlantaarn door Ditmar Bollaert

Toverlantaarnverzamelaar en performer Ditmar Bollaert treedt in de sporen van zijn vader, Herman Bollaert, en betovert het publiek met een toverlantaarndemonstratie waar duivels voorbij komen vliegen en de skeletten uit de graven opstaan.

 


Je ontdekt het mechanisme van deze lichtprojecties en de technieken die illusies van beweging creëren.

Mina_Crandon_materialized_hand.png

Spiritisme-ontdekking bij Nikolaas Martens

Zag jij ooit al een tafel zweven? Maak kennis met dit spiritistische fenomeen en vele andere zoals ectoplasma, ‘slate writing’, mediums, het ouija-bord en geestesverschijningen.

Door een unieke collectie aan spiritistische objecten kom je letterlijk oog in oog te staan met bovennatuurlijke verschijnselen.

Medium Margery met een vermeende gematerialiseerde hand © Stanley De Brath

reserveren
logo erfgoeddag.png
logo hom.png
logo b-magic.png
logo mystery lab.png
logo ua.png
logo stad gent.png
logo showtex.png
bottom of page