
“Lichtfestivals bestaan al eeuwen”
Wetenschappers en illusionisten organiseren samen event op Lichtfestival Gent
Kunstmatige vulkanen, feëerieke lichtfonteinen en elektrische spanning die de bliksem nabootst.
Geloof het of niet: lichtfestivals bestaan al eeuwen en wisten hiermee zelfs wetenschappelijke kennis te verspreiden.
Vroeger was de wisselwerking tussen wetenschappers en illusionisten vanzelfsprekend. Op dit lichtfestival laten we de geschiedenis zich herhalen: illusionisten en wetenschappers werken terug samen!
Vijf dagen lang brengen B-magic en Mystery Lab ‘Lichtsporen’ in House of Mysteries. Laat je meevoeren op een 1 uur durend parcours van optische illusies in de sporen van het licht.
Loop langs kunstwerken, installaties, performances en optische illusies uit heden en verleden en ontdek de magische poëzie en technologie van licht.
Parcours met installaties, demonstraties en unieke collecties:

Leerrijk speelgoed
In de loop van de negentiende eeuw is vuurwerk en lichtspektakel niet langer een privilege van rijkelui met grote kasteeltuinen. Talloze speelgoeddozen komen op de markt waarmee je in het salon via optische illusies kleurrijk vuurwerk en bewegend beeld opwekt dat bovendien uiterst leerrijk is.
‘Feux Pyriques’ speelgoeddoos, ca. 1830 (Collectie Bollaert)

Prent met opstelling van een wetenschappelijke lichtfontein, ca. 1880 (Collectie Patrice Guérin)
Van wetenschap tot spektakel
Wetenschappers gebruikten vanaf de late achttiende eeuw optische instrumenten om de eigenschappen van natuurelementen als licht en water te ontleden en te demonstreren. Sommige demonstraties waren echter zo spectaculair dat ze al snel een weg vonden naar de populaire podia. De demonstratie waarbij de breking van licht in water wordt getoond is hiervan een mooi voorbeeld. Dit principe lag aan de basis van grootse lichtfonteinen op negentiende-eeuwse wereldtentoonstellingen. Dit is tot op vandaag een populaire attractie in diverse pretparken.

Line describing a cone, Anthony McCall, 1973
Tastbare lichtprojecties
Line Describing a Cone is een mijlpaal in de expanded cinema van de vroege jaren zeventig. Door het verwijderen van het projectiescherm en de reductie van de projectie-inhoud tot een langzaam schetsende lijn, verandert Antony McCall onze notie van cinema op drastische wijze.
Door de aanwezigheid van rook in de ruimte creëert de lichtprojectie een driedimensionale vorm die bijna tastbaar wordt. Je vormt niet langer een passieve blik in het donker, maar staat letterlijk in de focus van de screening wanneer je de ruimte doorkruist. In deze performatieve installatie genereert een minimale cinematografische setup een eindeloos aantal mogelijkheden van vormen, gestalten en constellaties.

Nikola Tesla demonstreert zijn 'Magnifying Transmitter' in zijn labo te Colorado Springs.
Tesla`s laboratorium
In 1902 patenteerde Nikola Tesla het apparaat om elektriciteit draadloos te verzenden naar de eindgebruiker.
Met dit apparaat was hij overtuigd zijn belangrijkste uitvinding aan te leveren voor toekomstige generaties.
Zijn ontdekkingstocht leidde tot de uitvinding van de geroemde Teslacoil en zijn minder gekende geestenradio.
Een apparaat waarmee hij overtuigd was contact te kunnen maken met de gene zijde:
"My first observations positively terrified me, as there was present in them something mysterious, not to say supernatural, and I was alone in my laboratory at night."
Treed in de voetsporen van Nikola Tesla op de zolder van House of Mysteries voor enkele onaardse lichtexperimenten, gepresenteerd door Nikolaas Martens.
Een project van:





Met dank aan

